Magandang Arau! ^.^


U must be thinking, what the hell does that mean? Actually it just simply means: good day, one of the way for the Philippines to greet each other. So, Magandang Arau everyone!! :)

Total Pageviews

There was an error in this gadget

Followers

Friday, April 1, 2016

Baked cheese cake.

I am never a good cook, or a good baker, or anything revolves around food. But I love food. I love to eat. So I use a lot of money on good food. But being jobless now, doing nothing at home, I actually started thinking of learning to cook my fave food. I mean there's no harm in trying right? Since I have nothing else to do at home other than reading novels and watching movies. Hahaha

The first thing that popped into my mind was cheese cake. I love everything with cheese and cheese cake is a good start. So I read a few recipes available on the Internet and after a few edition, I came up with this. And I have to tell you, I was very surprised that I nailed it the first time! So if you are new to baking like I am, I strongly suggest you to use my recipe. This recipe can give you about 6 slices. Dan oleh sebab aku tinggal di kawasan rural, bahan-bahan sangatlah limited so semua bahan yang aku akan list down di bawah ni adalah bahan yang senang mau dapat di kedai runcit la. :)


Base:

Digestive biscuits (yang ni terpulanglah berapa banyak ko mau letak or biskut apa kau mau letak, aku pakai tu biskut Marie ja, murah dan sedap)
Butter (dicairkan, cukup untuk kasi basah sikit kau punya digestive biscuits)

Cake:

1 ketul cream cheese 250g (aku pakai Philadelphia)
Setengah tin susu pekat manis (susu junjung urang kita panggil hehe)
1 biji telur
1 sudu tepung gandum

*pastikan semua bahan berada dalam suhu bilik ah

Cara-cara:

1. First, kita buat base. Kasi hancur tu digestive biscuits. Aku pakai ja blender, senang. Haha terpulang sama kau la, kau mau macamana punya hancur sebab kau yg makan kan. Haha kasi masuk tu butter sama biskut Marie satu kali dalam blender supaya sama rata.
2. Pastu, kau kasi mampat tu digestive biscuits dalam loyang. Kasi tekan tekan pakai sudu supaya sama rata tu base (loyang kalau buli pakai yg buli cabut tapak tu tapi kalau tiada, ko letak ja kertas minyak di tapak sama tepi loyang)
3. Then, pukul cream cheese sampai kembang, pastu susu pekat manis, sudah sebati baru letak telur and akhir sekali kasi masuk tepung. Semua ni tuang dalam loyang yg ada digestive biscuits tadi.
*jangan risau kalau tu adunan nampak cair sebab mimang begitu la tu. Dia bukan macam adunan kek biasa.
4. Aku bakar selama sejam dalam suhu 170 degree, bakar atas bawah, pasang angin oven ya. Sangat penting. Jangan risau kalau ko cucuk masih basah di dalam sebab ni kan cheese cake, dia memang lembap di dalam.
5. Bila sudah siap, biarkan seja dalam oven sampai ko rasa sudah sejuk tu kek dalam oven. Then jangan gatal tangan mau p kasi keluar tu kek macam aku. Sabar. Haha kasi masuk dulu kek tu dalam fridge. Tunggu dalam 4-6hours pun buli sdh. Pastu kasi keluar kek, putung dan makan! (jangan pula kau simpan kek dalam freezer ah! Haha)


Easy right? First tu aku down sudah sebab tingu macam nda jadi. Masa baru keluar tu kek, aku rasa lagi, mimang nda sedap. rasa macam susu pekat manis seja. Tapi rupanya menjadi juga. Haha bulila kan kampung kampung, bukan yg pro. Tapi okay la at least kalau mengidam, nda payah lagi aku mau turun bandar yang jauhnya sejam setengah gara gara satu slice cheese cake. Hehe

Nda dapat upload gambar cheese cake tu sini so aku bagi link gambar tu di ig ku la ah. Nah


Anyway, selamat mencuba! :)